През пролетта на 2020 година спасихме десетки хиляди българи. Изолацията ликвидира епидемията

...
През пролетта на 2020 година спасихме десетки хиляди българи. Изолацията ликвидира епидемията
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев неочаквано обяви: COVID ваксините вече не работят

" През пролетта на 2020 година спасихме десетки хиляди българи. Изолацията ликвидира епидемията от морбили ", това съобщи проф. доктор Тодор Кантарджиев, който е съветник на Столична община по имунизационния развой.

Той разкри, че след отпадането на COVID-мерките случаите на варицела измежду децата се усилиха два пъти.

" Съветвам хората с понижен имунитет и склонните към респираторни инфекции да носят маска ", сподели още професорът.

" Сезонен грип идва в края на ноември, хората над 65 години трябва да се ваксинират ", безапелационен бе той.

Ето какво още каза проф. доктор Тодор Кантарджиев в изявление за Стандарт:

- Проф. Кантарджиев, през 2020 година уточнихте, че такива пандемии като COVID-19 траят 3 година и по-късно се трансформират в сезонен грип. Стигнахме ли до този стадий или данните демонстрират друго?

- Слава Богу, стигнахме до този стадий. Нека стартираме с нашата страна. През последната седмица се осъществя понижаване на случаите, както в столицата, по този начин и в България, което мен доста ме радва. Причините за понижения брой на COVID-случаите са няколко.

Първата е смяната на вируса. От години приказвам, че нормално развиването на една пандемия води до такава степен, че причинителят й - микроорганизмът, става по-заразен, само че болестта се прекарва все по-леко. Това е може би най-важното за човечеството.

Второто важно за нашата страна е, че този вирус под една или друга форма мина през по-голямата част от популацията. Тези, които бяха имунизирани, не го усетиха, а тези, които го прекараха, нормално боледуваха по-леко.

И третото много значимо нещо е, че се промени отношението към пандемията. Лично мен малко ме учудва, че възрастни хора доста самоуверено вървят на обществени места без маска. Не споделям, че маските би трябвало да станат наложителни, само че поучавам хората, които са с по-намален имунитет и са склонни към респираторни инфекции, да си носят маска в чантата - дамите или в джоба - мъжете и да я употребяват там, където има доста хора.

- Само че имунизирането у нас не протече всеобщо като в другите страни. Освен това плъзнаха клюки, че имунизацията на " Пфайзер " е оповестена за най-ефективна поради директната връзка сред Урсула фон дер Лайен и лабораторията, в която работи брачният партньор й в Съединени американски щати. Каква е истината за имунизациите?

- За да се каже истината за имунизациите, първо не би трябвало да се пропущат ползите на мегакомпаниите и склонността на висши политици да оказват помощ в някои области за увеличение на приходите. Разбира се, тези неща доста съществено ще се проверяват и ще разберем истината.

Вярно е, че когато потеглиха имунизациите още през 2020 година персонално аз бях учуден и споделих с нашето общество някои неща - че множеството ваксини се подчертават върху тъй наречените антиген на шипа, който обаче е много непостоянен. А това допуска доста разнообразни разновидности на една и съща ваксина, което е малко тревожещо.

Но въпреки всичко да си спомним, че през 2020 година вирусът беше доста рисков, смъртоносен. И не инцидентно през есента на 2021 година бяхме преди всичко по смъртност. Това са неща, които нашето общество би трябвало доста съществено да проучва, тъй като то приказва за огромни пропуски в системата на опазването на здравето. И за обстоятелството, че даже животът на хората се слага в риск с говорене, чиято цел е приемане на политически дивиденти.

Знаете какъв брой хора потеглиха да подлагат на критика, да нападат. А когато получиха опция те да свършат някаква работа, видяхте какво стана с " вярно ръководената " зараза и с " понижената " смъртност, като месеци наред бяхме с най-голямата смъртност.

Затова дано още един път кажа, че с това, което направихме напролет на 2020 година, спасихме живота на десетки хиляди българи.

- А каква е ролята на имунизациите с днешна дата, защото се заприказва и за нужда от слагането на четвърта доза?

- В момента имунизациите работят доста по-неефективно, тъй като вирусът се промени - той е доста непостоянен, Слава Богу, не предизвиква толкоз гибел, само че е генетично доста хетерогенен. Именно по тази причина използването на ваксини особено за този вирус не е по този начин ефикасна, както беше преди 2 години, когато той беше гибелен и смъртоносен.

- В момента обаче има доста болни, само че не от ковид, а от някакви други вируси. Има ли друга грипна вълна и кой вариант върлува в този момент?

- Засега сезонен грип няма. Да разделим нещата. Едното са респираторни инфекции, най-често вирусни, присъщи за есента и зимата, които започваха още през септември с риновируси. Но защото 2 година хората бяха в изолираност, носеха маски, съблюдаваха известни правила, огромна част от тези респираторни инфекции бяха доста намалели или изчезнали в нашата страна. Например по-миналата година нямахме даже сезонен грип.

Именно по тази причина неналичието на циркулация на вирусни инфекции в обществото докара до понижаване на напрегнатостта на груповия имунитет. И когато напролет махнахме маските, риновирусите в детските заведения бяха доста тежки. А когато детето се връща у дома, заразява мама и баща и баба и дядо. Това би трябвало да го знаем.

А също би трябвало да знаем, че ограниченията, които бяха взети, доведоха до очистване на епидемията от морбили през 2020 година и до внезапно понижаване на случаите на варицела. Но откакто бяха отстранени, това ще докара до увеличение на случаите на някои вирусни болести. Например тази година са се нараснали два пъти измежду децата спрямо преди 2 г случаите на варицела, когато ограниченията на изолираност понижиха случаите.

Също по този начин вирусните инфекции, които обикновено циркулират през есента, ще стартират да се демонстрират. Това е образецът, който имаме от предходната година през зимата в Австралия. Тогава там се появи една небивала вълна от сезонен грип, който беше в пъти повече от предходни години.

Да се надяваме, че това няма да стане в нашата страна, само че би трябвало да имаме подготвеност, че в края на ноември и през декември ще се появи циркулация на сезонен грип. Другите вирусни инфекции също ще се усилят. В момента най-вече са риновирусите, които се заместват от аденовируси и у нас към този момент започнаха случаите на парагрипни вируси.

И трите групи болести не са по този начин тежки като грипа, не водят до такива затруднения, пневмонии и тежко превозване, само че въпреки всичко са неприятни и хората би трябвало да са душевен готови, че ще имаме такива болести през есента и зимата.

- Преди пандемията имаше хора, които се имунизираха против другите варианти. Сега би трябвало ли да го вършат?

- Сега би трябвало да го създадат. В момента в България работи една сполучлива стратегия в опазването на здравето, която планува хората над 65-годишна възраст да могат гратис да се имунизират за сезонен грип. В момента това е най-важното, което би трябвало да бъде направено. Ваксините към този момент са при общопрактикуващите лекари и всички количества, които те са декларирали през лятото, към този момент са при тях.

В аптеките също има противогрипни ваксини и поучавам хората, които имат предпочитание да се имунизират, да го сторят в този момент. Защото това, което в България е поръчано за спомагателен импорт, може би ще бъде забавено или няма да бъде изпълнено, защото сме страна, която постоянно имаме малко имунизационно покритие.

Ето малко числа. Допреди 4 година единствено 2% от хората се имунизираха против грип. И това, което постигнахме с коронавирусната имунизация, за мен е доста огромен триумф - 50% от софиянци са имунизирани и това е 25 пъти повече от естественото. А с тази стратегия за имунизиране на хората над 65 година към този момент имаме покритие от 6-7% с грипна ваксина, което е 3 пъти повече от това, което беше преди 5-6 години.

- Преди месеци потегли една акция за тъй наречените маймунска шарка, само че сякаш заглъхна. Овладяна ли е тази пандемия или става дума за нещо друго?

- За нашата страна е особено постоянно да има някакви акции, включват се всякакви хора, основават се едни комитети с артисти и инструменталисти, които би трябвало да разпространяват, както преди година и половина разпространяваха имунизацията за ковид. Така и други популяристични акции заглъхват, както стана и маймунската вариола.

Маймунската вариола е нещо, което постоянно ме е тормозило, по тази причина поставих старания, когато бях шеф на института, да имаме подготвеност за диагностика. Мога да ви кажа, че сме една от дребното европейски страни, като се изключи Англия и доста развитите в здравно отношение страни като Съединени американски щати, сложили диагнозата на 6 души, които си внесоха маймунската вариола.

Ваксина за маймунска вариола няма потребност да се прави, макар че, когато стартира суматохата и се усилят случаите по света на 10, 20, 40 000, незабавно споделят: дайте ваксина. Специално маймунската вариола е заболяване, което зависи от държанието на хората. Малко по-разумно държание не вреди.

- Какво значи по-разумно държание?

- Маймунската вариола се предава от инфектиран на здрав при триене на кожата. Нямам поради здрависвания. Имам поради сексуален акт при мъже, които дефинират себе си като правещи секс с мъже.

- Може би джендърската идеология би трябвало малко да преразгледа позициите си?

- Джендърската идеология би трябвало да преразгледа позициите си и по този начин, както огромна част от тази общественост са културни хора и имат вярно отношение към СПИН с лечението, с ограниченията за предотвратяване, би трябвало малко да се замислят и за контактите с чужденци и в чужбина с хора, които може да са инфектирани с маймунска вариола.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР